Democratic Discord over Biden: Schumer Signals Openness to Ditching President

Senate Majority Leader Chuck Schumer has reportedly expressed doubts about President Joe Biden's re-election viability, indicating that he may be open to ditching the president as the party grapples with growing concerns over his age and performance.

Democratic disarray over President Joe Biden's re-election prospects deepened this week when Senate Majority Leader Chuck Schumer reportedly indicated his openness to considering alternative candidates atop the 2024 ticket. The bombshell report sent shockwaves through Washington, highlighting the growing unease within the party about Biden's viability and ability to carry the party to victory against former President Donald Trump.

According to Axios, Schumer has privately expressed doubts about Biden's ability to win re-election, citing concerns over his age, 81, and his perceived lackluster performance in the recent presidential debate. Schumer reportedly agrees with sentiments voiced by other Democrats that Biden appears too slow and out of touch to effectively campaign and fulfill the demands of the presidency.

Democratic Discord over Biden: Schumer Signals Openness to Ditching President

Democratic Discord over Biden: Schumer Signals Openness to Ditching President

Despite these concerns, Schumer has publicly maintained his support for Biden, emphasizing the need to defeat Trump in the upcoming election. However, his private reservations reflect the growing anxiety within the party about Biden's mental acuity and his ability to handle the rigors of the campaign trail.

The report also suggests that Schumer has been listening to Democratic donors and strategists who believe the party can put forward a stronger candidate to defeat Trump. Schumer has reportedly been receptive to these discussions and is considering the possibility of replacing Biden.

Democratic Discord over Biden: Schumer Signals Openness to Ditching President

Democratic Discord over Biden: Schumer Signals Openness to Ditching President

Schumer's position is in contrast to his House counterpart, Minority Leader Hakeem Jeffries, who has been more circumspect in his public comments on Biden's re-election prospects. Jeffries has met with Biden privately but has declined to reveal his own thoughts on the matter.

Despite the growing concern among some Democrats about Biden, the vast majority of the party remains supportive of the president. Biden faced no significant challengers in the 2020 Democratic primary and won millions of votes from the party faithful. He remains the overwhelming choice of Democratic voters and continues to poll competitively against Trump.

Democratic Discord over Biden: Schumer Signals Openness to Ditching President

Democratic Discord over Biden: Schumer Signals Openness to Ditching President

azonban a párt többsége aggódik Biden életkora és teljesítménye miatt. Legalább 17 demokrata törvényhozó, számos szerkesztő és több kommentátor felszólította Bidént, hogy mondjon le a 2024-es kampányáról, mivel egyre növekszik az aggodalom a elnök szellemi élességével és a kampányolás és az elnökség felelősségével való megbirkózási képességgel kapcsolatban.

A héten Schumer elnökölt egy találkozót a Demokrata Szenátusi Kampánybizottságban (DSCC), amelyen demokrata szenátorok, Biden veterán tanácsadói, Mike Donilon és Steve Ricchetti, valamint a kampányelnök, Jen O'Malley Dillon vett részt. A Biden segítők válaszoltak a nyugtalan törvényhozók kérdéseire és aggályaira, akik aggódtak Biden elveszítheti a választást, és más demokratákat is magával ránthat a kulcsfontosságú csataterek államaiban.

Democratic Discord over Biden: Schumer Signals Openness to Ditching President

Democratic Discord over Biden: Schumer Signals Openness to Ditching President

"Több elemzést és adatot kell látnom, amelyek a győzelemhez vezető utat mutatják" - mondta Richard Blumenthal szenátor, D-Conn., a találkozó után, kifejezve, hogy továbbra is vannak "aggályai" Bidennel kapcsolatban.

- Joe Bidennek továbbra is hatékonyan és agresszíven kell teljesítenie az amerikai nép aggodalmait - mondta.

Peter Welch szenátor, D-Vt., aki szerdán első demokrata szenátorként szólította fel Bidént, hogy lépjen ki a versenyből, szintén részt vett a DSCC találkozóján. "Ez egy lehetőség volt arra, hogy a kampány eljöjjön, és elmondja nekünk, hol tartanak, a szenátorok pedig kérdéseket tegyenek fel [és] hozzászólásokat tegyenek" - mondta utána.

Amikor a riporterek megkérdezték, hogy a tanácsadók meghallgatása után másként érez-e Biden jelöltségével kapcsolatban, azt mondta: "Ott vagyok, ahol vagyok." Szerdán a Washington Postban megjelent véleménycikkében kijelentette, hogy nem hiszi, hogy Biden volna a legjobb demokrata jelölt Trump legyőzésére.

Bernie Sanders szenátor, I-Vt., felszólította a Biden-kampányt, hogy legyen "erősebb és világosabb, nemcsak saját rekordjuk védelmében, hanem a jövőre nézve is, különösen az ország dolgozó osztályának szükségletei tekintetében".

A házban a képviselők frakcióvezetője, a demokrata Hakeem Jeffries képviselő szintén nem árulta el Bidennel kapcsolatos személyes gondolatait. Az elmúlt két hétben a párt zűrzavarában Jeffries visszahúzódott, és meghallgatta a képviselőház demokrata konferenciájának különböző hangjait, hogy megpróbálja egységben tartani a pártot.

Pénteken Jeffries egy demokrata képviselőknek írt levelében felfedte, hogy csütörtök este magánbeszélgetést folytatott Bidennel, és "kifejezte a belátás, a szívből jövő perspektívák és következtetések teljes körét a jövőbeli útról, amelyet a frakció megosztott velünk a mostani találkozónkon".

A levél nem tartalmazta, hogy Jeffries biztatta-e az elnököt, hogy változtasson véleményén a 2024-es kampányról.

Bár néhány választott demokrata felszólította Bidént, hogy vonuljon ki a versenyből, a párt túlnyomó többsége kijelentette, hogy támogatni fogja az elnököt, ha elfogadja a demokrata jelölést.

Bidennek nem voltak komoly kihívói a demokrata előválasztáson, és millió szavazatot kapott a párt híveitől, a kampány során 3896 küldöttet gyűjtött, ami jóval több, mint a jelölés megszerzéséhez szükséges 1968. Továbbra is a demokrata szavazók hangadó választása, és Trump ellen is versenyképesen szerepel a közvélemény-kutatásokban.